Probiotyki dla lepszego zdrowia
Czas przedwiośnia to szczególny okres, w którym narażeni jesteśmy na przeziębienia. Pogoda, a zwłaszcza słońce, zachęca nas do rozpinania płaszczy i kurtek oraz ściągania czapek z głów. W rezultacie dopada nas zapalenie zatok lub inna choroba spowodowana zdradziecką pogodą. Niestety, nie zawsze kończy się na przyjmowaniu witaminy C i lekarz przepisuje nam antybiotyki.
Ponieważ przyjmowanie antybiotyków powoduje osłabienie naturalnej odporności organizmu, dlatego warto jest sięgać w tym czasie po probiotyki, dzięki którym odporność powinna zostać wzmocniona. Przez probiotyki rozumiemy wyselekcjonowane kultury bakterii, które powodują, że nasze jelita pracują bez problemów.
Produkty mleczne to główne źródło występowania probiotyków. Aby równowaga naszych jelit została zachowana, powinniśmy spożywać mleko, jogurty i kefiry, które są bogate w probiotyki. Innym ich źródłem mogą być specjalnie stworzone do tego produkty. Uważajmy jednak, ponieważ tylko wyroby mleczne posiadające w swojej nazwie „bio” zawierają probiotyki.
Mają one wpływ na jelita, dlatego automatycznie działają na cały organizm. Dzięki nim zmniejsza się częstotliwość biegunek, redukują wzdęcia i bóle brzucha oraz zaparcia. Działają pozytywnie na infekcję zbiornika kałowego i dróg moczowo-płciowych. Mają oczywiście jeszcze więcej pozytywnych aspektów.
Ponieważ probiotyki są bardzo wrażliwe, zwłaszcza na działania antybiotyków, dlatego bardzo trudno jest odbudować ich równowagę kwasowo-zasadową. Niezwykle ważne jest spożywanie ich w postaci jogurtów czy kefirów, ponieważ organizm potrzebuje nawet sześciu miesięcy, aby wróciły do równowagi.
Probiotyki są bardzo ważną częścią naszego organizmu, dlatego starajmy się nie zakłócać ich równowagi. Zwłaszcza w okresie zimowo-wiosennym łatwo jest to zrobić. Pamiętajmy o ich przyjmowaniu, gdy spożywamy antybiotyki, abyśmy mogli cieszyć się doskonałym zdrowiem. Z pewnością nie pożałujemy tej decyzji.
Komentarze
Prześlij komentarz